Vetenskapsradions nyheter i P1: I Tyskland vill anhängare till den mycket ifrågasatta alternativmedicinska metoden homeopati satsa på mer forskning för att finna bevis på att metoden fungerar. Idag finns redan mycket forskning som visar på motsatsen och ändå vinner metoden allt fler anhängare i hela världen. Men kritiker tycker att det måste bli ett slut på forskningen, eftersom de anser att den är oetisk.
I homeopatins ursprungsland Tyskland finns idag privat finansierad homeopatiforskning på ett halvdussin universitetskliniker. Det handlar ofta om projekt där homeopati och vanlig sjukvård kombineras. I exempelvis München undersöks hur homeopati kan understödja läkeprocessen hos barn med hjärnblödningar, och på ett sjukhus i Essen forskas på hur homeopati vid sidan av cytostatika kan sättas in vid behandling av bröstcancer.
Från många homeopater ställs krav på mer pengar till forskning för att bevisa att metoden fungerar – trots att det redan finns mer än 200 kliniska studier som slår fast att homeopati inte har någon verkan utöver placebo.
Motståndet från offentliga forskningsfinansiärer att avsätta medel har hittills varit hårt. Däremot från politiskt håll höjs alltfler röster som vill ge skattepengar till forskning på homeopati. Till exempel hälsoministern i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, har krävt mer forskning och en starkare integration av homeopati i den allmänna sjukvården.
Sverige är ett av de länder i världen som varit mest restriktivt mot användande av homeopati inom sjukvården. Men det har ändrats i och med att högsta förvaltningsdomstolen i september friade en läkare som behandlat sina patienter med homeopati. Läkaren friades eftersom de starkt utspädda medicinerna saknar biverkningar, och beslutet har tolkats som att Sverige nu öppnat upp för homeopati inom sjukvården.
Men mer forskning anses av kritiker för oetiskt, eftersom det kräver patienter som måste delta i studier – patienter som ibland har förlorat allt hopp om att bli friska och griper efter ett sista halmstrå.
Edzard Ernst, professor i alternativ medicin vid Exeter-universitetet i England och stark motståndare till homeopati, säger till Vetenskapsradion att samarbeten mellan homeopati och vanlig sjukvård bara kan vattna ur och försämra den vanliga sjukvården. Han säger också att det är oetiskt att slänga ut pengar på något som så många studier redan bevisat att det inte fungerar, och att dra in patienter i sådana undersökningar.