Vetandets värld i P1: I Indonesien är världens vulkanrikaste land och med över 100 aktiva vulkaner pågår nästan alltid minst ett utbrott i landet. I ett allt mer tättbefolkat land, med en snabbt växande ekonomi, har också behovet av att förutse vulkanutbrott och hantera konsekvenserna blivit allt viktigare.
Vulkanen Merapis kraftiga utbrott i oktober 2010 blev något av en väckarklocka. 350 människor miste livet och hundratusentals evakuerades från sina hem. Boskap dödades, åkrar ödelades.
Efter att ett decimetertjockt lager grå aska lagt sig över allt och alla i miljonstaden Yogyakarta lamslogs livet där i två veckor. Idag är Merapi den mest välbevakade av alla indonesiska vulkaner. På Merapi Volcano Observatory visar Agus Budi Santoso upp kontrollrummet och hans kollega Hanik Humaida förklarar hur kemiska undersökningar av gaser kan ge ledtrådar om vilken typ av utbrott det kommer att bli.
Geologen Börje Dahrén på Uppsala universitet har besökt Merapi flera gånger och förklarar hur lokalbefolkningen nu engageras med att samla in stenprover och rapportera skalv. Förhoppningen är att deras deltagande leder till att de senare ska visa större intresse för forskarnas varningar om kommande utbrott.
I programmet medverkar Mah Sony, vulkanklättrare och guide, Ramli, guide, Mahjum, resebyråinnehavare, Börje Dahrén, geolog och vulkanforskare vid Uppsala universitet, Hanik Humaida, kemist på Merapi Volcano Monitoring Center och Agus Budi Santoso, ansvarig för övervakningen av vulkanen Merapi.
Sändes för första gången den 11 februari 2015.