Det tama lejonet – om fusk i naturfilm

posted in: Sverige, USA | 0

Medierna i P1: Naturfilmaren Chris Palmer har fått nog av fusket i sin bransch: av tama djur som får spela vilda och om oetiskt beteende, av ljud som är gjort i studio, av att många inte tycks bry sig om djuren dom filmar.

– Om du ser närbilder på stora karismatiska rovdjur så är chansen stor att det är ett tamt djur som kommer från en djuruthyrare och som tagits ut i naturen bara för inspelningen, säger han.

Onaturlig naturfilm by Medierna

Reportaget sändes i Medierna i P1 den 8:e januari och följdes upp med ett studiosamtal med naturfilmaren Erik Börjesson som varit med och filmat bioaktuella mastodont-naturfilmen Oceans.

Continued

Grön cement halverar klimatpåverkan

posted in: Tyskland | 0
Peter Stemmermann på Karlsruhe Institute of Technology som uppfunnit den nya gröna cementen. Foto: Marcus Hansson
Peter Stemmermann på Karlsruhe Institute of Technology som uppfunnit den nya gröna cementen. Foto: Marcus Hansson

Reportage om revolutionerande ny teknik i Klotet i P1 den 19 oktober 2010.

► Lyssna på reportaget i Klotet

Problemet är att tillverkningen av vanlig cement är mycket energikrävande och orsakar utsläpp av koldioxid som är dubbelt så stora som den utskällda flygindustrins. Men nu har forskare i Tyskland tagit fram en helt ny teknik för tillverkning av ”grön cement” som kan halvera klimatpåverkan.

– Med en sådan här kraftig stålbehållare kan ni göra grön cement i en vanlig köksugn, berättar forskaren Peter Stemmermann på Karlsruhe Institute of Technology som lett arbetet med den nya cementen. Med en sån här stålbehållare kan man tillverka den nya cementen vid 200 graders temperatur, istället för 1450 grader som traditionell cement.

– Ni tar stålbehållaren och fyller den med kalk och lite vatten. Skruva sen fast locket ordentligt och lägg den i ugnen i fem timmar. Sedan väntar ni tills den har svalnat, tar ut innehållet och maler det till ett fint pulver. Så är det färdigt, avslutar Peter Stemmermann.

Fördelarna med den nya tekniken är enorma. Cement är det klister som håller ihop hela vår värld. När det blandas med sand och vatten bildas betong, världens vanligaste byggmaterial. Men för att få göra cement idag krävs förbränningsugnar som vid 1450 graders värme bränner kalk och lera. En mycket energikrävande process som står för drygt 5 procent av de globala koldioxidutsläppen. Det innebär att cement är en dubbelt så stor utsläppskälla som flyget…….

Läs mer på Klotets hemsida!

Orättsadvokaterna

posted in: Tyskland | 0

Reportage i Studio 1 den 25 november 2010 om Chefer som går kurser för att lära sig hur man lättast och effektivast sparkar oönskade anställda. Det är ett växande fenomen i dag på en allt hårdare arbetsmarknad i Tyskland. Flera advokatfirmor erbjuder workshops som på gränsen till det olagliga lär ut hur man spionerar på anställda och genom påtryckningar tvingar fram uppsägningar.

Lyssna: Tyska orättsadvokater

Forskning i paradiset

posted in: Thailand | 0
Utbyggnaden av Thailand Science Park. Foto: Marcus Hansson
Utbyggnaden av Thailand Science Park. Foto: Marcus Hansson

Besök i forskningslandet Thailand

Thailand betyder för de flesta av oss semester. Men det är också ett land som sedan några år tillbaka är ett så kallat NIC-land, ett Newly Industrialised Country.

Överallt i Thailand möts man av modern infrastruktur. Ett modernt paradis. Men har också kunskapssamhället utvecklats i samma takt? Modernitet handlar ju inte bara om att bygga vägar och hus och att alla ska ha mobiltelefoner.

Trots den snabba utvecklingen hamnar mycket få Nobelpris i Asien. Vetandets värld handlar idag om hur Thailand lyckats som forskningsland. När kommer Thailand att få sitt första Nobelpris?

Vetandets värld sänt i P1 den 29 november 2010.

Programmet är ett av tre i en serie om Thailand i Vetandets värld. De andra delarna handlar om turismens påverkan och om kampen mot sjukdomen denguefeber.